Háló

Megtekintve: 135 alkalommal

Fricska

Fricska

 

Fricska úgy tartozott a szanatóriumhoz, mint bojt a tehén farkához.

Na jó de, hogyan tartozik a bojt a tehén farkához?

Meg úgy egyáltalán, hogy is van ez a tehén história?
Ki vitatná el a tehén szájának fontosságát? –  Hiszen a száj legeli le rétről a füvet, majd őrli meg, hogy az emésztőszervekbe kerüljön és tejjé alakuljon.

De nem lehet elvitatni a láb szerepét sem, hisz ő viszi ki a nehéz állatot a legelőre, hogy legelni tudjon.

De! Ne felejtsük ki a tőgyet sem, hiszen ő nélküle bizony szétdurranna szegény tehén arról nem is beszélve, hogy az emberek tej nélkül maradnának, ennek folyományaként megnövelve az egy főre jutó alkoholfogyasztás mennyiségét beleértve a csecsemőket is. –  

Gondoljunk csak bele, hogy ez esetben szó szerint értendő lenne ez a statisztikai állítás!

Persze a fontossági sorrendben még más egyéb szervek is igen előkelő helyet foglalnak el, visszautalva a szétdurranás gondolatára. Na és ne felejtkezzünk el kisborjú születésének lehetőségéről sem. Eddig ez rendben is van, de mikor érünk már el a bojthoz? Remélem, nem árulok el titkot, de a bojthoz a tehén farkán keresztül lehet eljutni. Így a tehén farka is nagyon fontos funkciót tölt be. És akkor mit csinál a bojt?  

Hát a bojt hessegeti el a legyeket és bögölyöket a békésen legelésző tehén hátáról, hasáró,l stb. Nem, nem tisztelt hölgyeim és uraim nem csapja agyon ezeket, az apró és talpraesett élőlényeket,  hiszen a bojt nem esett a feje tetejére.

De nem ám!

Hiszen ha agyon csapná őket, akkor ezek az állatok nem tudnának növekedni, nem lepnék el a tehénlepényt, és nem hancúroznának abban, mintegy előjátékként és nem tudnának röptükben is szaporodni ezek a bojt szempontjából nézve tisztességes és hasznos állatok.
És kérdem én tisztelt hölgyeim és uraim, ha nem szaporodnának? Mert tételezzük fel, azt a merész

megállapítást, hogy az agyoncsapott légy illetve bögöly nem tud szaporodni! Nos kérem!
Ezért nem csapja agyon a bojt ezeket a derék, tisztességes, becsületes és igen hasznos állatokat. Mert mi is lenne, ha ezek az állatok kipusztulnának? Nem lenne szükség a bojtra!
Jó, jó nagy ügy bojt nélkül mégis tehén a tehén. Igen ám de! Ha nincs bojt, akkor minek a farok? Hisz az mozgatja a bojtot. Jó, jó farok nélkül mégis csak tehén a tehén! Hát igen amúgy funkcionálisan, igen esetleg, talán…. De ki látott már farok nélküli tehenet? Még Mehemed sem! Arról nem is beszélve, hogy farkatlan tehenekről nem lehet azt írni, hogy „meg ne fogd a tehén farkát!” És akkor e irodalmi műremek híján mi szolgálná az óvodások és kisiskolások szellemi épülését, lelki fejlődését?
Szóval farok nélkül nem tehén a tehén! És tehénre szükség van! Gondoljunk csak a csecsemőkre számított alkoholfogyasztás realizálódására! Tehát ha kell a tehén, kelljen a farok is, ha kell a farok, akkor szükség van a bojtra is és így tovább, szükség van, a derék legyekre is.
Hát igen Fricska amolyan mindenes kifutó fiú volt a szanatóriumban, enyhén szellemi fogyatékos, a szanatóriumi hierachia, legalsó fokán. Fricskával az orvosok és a betegek, a biztonsági őr közvetítésével, tudtak érintkezni, ők valahogy jól kijöttek egymással.
Talán az orvosok és a betegek is tudtak volna kávét venni az automatából, ha éppen arra járnak, de mégis Fricskának üzentek. Hmm…. a fene se tudja. Miért is?

 

Vélemény, hozzászólás?