Háló

Megtekintve: 144 alkalommal

Egérinvázió

Ma pokoli rumli fogadott a konyhában. Lányom elém jött, mikor vetettem cipőmet.
-Felrobbantottuk a konyhát-közölte. Mindent összepiszkítottak az egerek. Mikor kinyitottuk a ferde ajtajú konyhaszekrényt, akkor vettük észre. Mindent kipakoltunk. Azért szólok, hogy ne ijedj meg!
Lefagytam. Dermedten lábbeli lehúzó pózba merevedtem. Éreztem arcomon a jeges borzongást.
– Összerondították? Mert hányan vannak? – dadogtam bágyadtan.
– Azt nem tudom, de meglehet, hogy sokan.- felelte Ivett.
Felkészültem a legrosszabbra. Igaza, lett a gyereknek, a belső tér, valóban felrobbant. A detonáció viszont, szépen sorba rakta egy műanyag ipari múzeum többéves készletét a konyhakőre terített fakó ágyneműhuzaton. Egyszer több középkék műtőstálat kaptam ajándékba, amelyekben soha nem került véres géz, vagy sterilizálásra váró orvosi fémeszköz, annál inkább kalapács alól kikerülő, pucolásra váró, repedt héjú dió garmada. Tizenöt italos flakon, persze kupak nélkül. A fejfedőik arrébb foglalták a helyet az eszcájgtartó egyik rekeszében.
Nem tudom hogyan többszöröződtek meg, de kidagadva gurultak messzire,
mikor megmozdítottam a fedetlen ládikát. Az étkészletet tartalmazó fiók többi egysége is fullra pakolva figyelte, hogy ki marad és ki megy. saslikos fapálcikák mint Makaós társasjáték vígan fickándoztak, maroknyi befőttes-gyűrű társaságában. Néhány érdekes szilikon jég forma készítő is hevert a kupacban, többek között, vámpírfogsor mintázattal, apró csillag jegeket is alakító, gitár és hal formájú fagyott vizet köpő műanyag lapok.
Megszámlálhatatlan fagylaltos tárolóedényhez épült kupachoz támaszkodott néhány ezeréves uzsonnás-doboz, türkiz és borvörös színekben. Majd felhasználom, olyan cukik. A rozsdapettyekkel borított őzgericforma barátságosan pihent a megkopott zománcú tepsi mellett. Elhasznált állapotuk láthatóan lelki közelségbe sodorta őket. Sajnos tőlük a rendrakás során meg is kellett szabadulnunk. Közösen szavaztuk ki őket a konyhai összjátékból. Kiesett még egy kiolvadt oldalú zöld kancsó, az öt darab műtőstál, a felesleges kupakok, különböző méretű és formájú apró nyeles adagolókanalak egész csapata. Valószínű orvosságokhoz és fehérjeporokhoz tartoztak annak idején, csak véletlenül bekerültek a fiókba. Az egérivázió után, pedig kimosakodva a hatalmas méretű konyharuhára száradni. Tisztán mennek az enyészetbe illetve a szelektívbe, ami nekik a halál. Beolvasztás fog történni, csak semmi feltűnősködés. Apropó fog. Sajnálatos, de egy apró tejfogat is találtunk egy csinos üvegtégelyben a szivárványszínű csomagolt cukorkák között. Valamelyik gyereké lehetett a családban. Hogyan kerülhetett oda, arról fogalmam nincsen. A felelősséget szigorúan a Fogtündérre hárítom ez esetben.
Hallottam már ennél undorítóbb szokásról is. Valaki a gyermeke leesett körmét őrizte, persze a kiesett fogak társaságában.
Ketten pakoltunk, így gyorsan fogyott a borzadályos halom. Mosogattam, fertőtlenítettem az egérszaros hóbelevancot. Imgerküszöbömet érzékenyen érintette a konyhám iránti támadás. Utálom az összes egeret, cickányt, patkányférget, egyebet.
A szekrénybe csapda került, fél dióval kitámasztott csíkos kaspó remélem elkapja a rettenetet, ha még létezik.
A megfürdetett, leszárított, megmenekült edények a szőnyegre eküdtek. Ott fogják kivárni a boldog békeidőket.

Vélemény, hozzászólás?